9 Lut Brak komentarzy admin Dragon , ,

Od kilku lat dieta bezglutenowa robi prawdziwą karierę wśród osób, które interesują się prawidłowym stylem życia i odżywiania.

Co to jest gluten?
W dużym uproszczeniu… Gluten to grupa białek, które możemy wyszukać w zbożach takich jak: pszenica, pszenżyto, żyto oraz jęczmień. To gluten powoduje, że nasze ciasta lepiej rosną, posiadają właściwą konsystencję i mają bogaty smak. Mimo to gluten ma także właściwości uczulające.

Dietetyczne wyzwanie
Dieta ‚gluten free’ opiera się na całkowitej eliminacji glutenu z codziennego menu. Jest to czasami bardzo skomplikowane. Zdarza się, iż dany produkt nie ma w swoim składzie glutenu, jednak mógł zostać wprowadzony do niego w procesie produkcji. Dlatego zawsze musimy dokładnie czytać informacje wypisane na etykietach. Gluten zazwyczaj znajdziemy w żywności mocno przetworzonej, na przykład w konserwach, spreparowanych sosach, daniach mrożonych. Uważać musimy także w aptece. Gluten zawierają w składzie niektóre leki oraz dodatki do diety.

Czy na diecie bezglutenowej wskazane jest jeść owies?
Owies sam w sobie nie zawiera gluten, w jego składzie odszukać można innego typu białko – aweninę. Jednak bardzo często owies jest przetwarzany w takich samych zakładach, co pszenica czy pszenżyto, dlatego produkty owsiane bywają zanieczyszczone glutenem. Z tego powodu zanim wybierzemy się po płatki owsiane przydałoby się zerknąć czy na etykiecie wyraźnie napisano, że wybrany produkt jest zupełnie wolny od glutenu.

Uwaga amatorzy piwa
Wielbiciele tego popularnego napoju będą zmuszeni go wyrzucić ze swojej diety. Niestety znaczna część piw zawiera w sobie gluten. Natomiast wina i wódki są w większości pewne, ale dla pewności należy rzucić okiem na etykietę ulubionego napoju.